Pinterest
Youtube

Kádak

A kád az életünkben fontos szerepet tölt be, ezért nagyon lényeges hogy a fürdőszobánkba olyat válasszunk, ami felhőtlen kikapcsolódást nyújt a fárasztó mindennapok után. Az általunk forgalmazott több mint 13 márka közül biztosan megtalálja az Önnek megfelelő kádat, legyen az egy kisebb méretű ülőkád, vagy akár egy többszemélyes hidromasszázs kád.

Tekintse meg kád választékunkat!

Kádad te választékunkban a legjobb gyártók termékei között válogathatnak az érdeklődők. A hagyományos egyenes kád típusok mellett ovális és kör alakú, illetve asszimetrikus kád modellek, valamint sarokkádak, és hidromasszázs kád típusok is megtalálhatóak a repertoárban. Természetesen a beépíthető mellett szabadon álló kád modelleket, illetve padlóba süllyeszthető kádakat is talál nálunk.

A kád története

Aktív és hosszú története van a fürdésre használt kád termékeknek. Működésbeli funkciója van az ember mindennapjaiban, éppen ezért manapság megszokottan tekintünk a kád termékekre. Állandó változásban volt az évszázadok során a fürdés szerepe. Maga az ember sosem tartozott a leghigiénikusabb faj közé, ha létünk történelmét nézzük. Az emberek többsége körülbelül úgy kéthetente vagy sűrűbben, hetente tisztálkodott a középkorban, nem volt egy nagyon elterjedt tevékenység, hogy minden nap tisztálkodjanak. Ennél még régebben, az ősi korban pedig már mágiához vagy valláshoz volt köthető közvetlenül a tisztálkodás, egy rituális és teljes program volt a népek számára.
 
A tisztálkodáshoz használt vizet hatalmas csöveken keresztül vitték a palotákba, hogy a benne élők fürödhessenek. Ezek a hírek az első hivatalosnak mondható feljegyzésekben szerepeltek, az Indus folyó partjaihoz volt köthető, amely a világ 21. leghosszabb folyója. Maga a feljegyzés körülbelül krisztus előtt 3300-ig nyúlik vissza. A legelsőnek mondható kád, amely agyagból állt, lábakon állt és 1,5 méter hosszúságú volt, Kréta szigetéről volt való, és természetesen még csak egyszemélyes volt. Kimondható, hogy a későbbi, 19. századi, klasszikusnak tartott szabadon levő kád ősének tartották ezt a feljegyzést. A lelki-testi felüdülést okozó, jótékony hatású terápiás forró fürdőt Hippokratész, Platón vagy Hérakleitosz, a nagy görög orvosok, filozófusok is megemlítik a jegyzeteikben. A fürdőzés bajnokainak tartották a legnagyobb körökben is a Római Birodalmat. Krisztus előtt 500 idején rengeteg nyilvános fürdőző helyiség állt az emberek rendelkezésére, így ösztönözve a mindennapi tisztálkodásra a római polgárokat. A módosabb emberek magán fürdőszobáit sokrétű csatornahálózattal, ólomból elkészített bronz csőrendszerekkel látták el a teljes körű higiénia miatt, a fürdőszobák díszesek voltak, a medence nagyságú, süllyesztett márvány kád az egész teret beborította. A napjainkban is ismert "spa" kifejezés is erre vezethető vissza, rövidítése a "sanus per aquam" kifejezésnek, ami annyit tesz, hogy "egészséges a víz által". Sokan úgy tartották, hogy a Római Birodalom bukásával a csatornahálózatok és a tisztálkodás gyakorlása is eltűnt, ez azonban nem igaz.
 
kád 1 kád 2 kád 3
 
Nagyobb vagy néha kisebb mértékben maradt meg a tisztálkodás gyakorlása a sötét középkorban, kiegészült viszont egy egészen új dologgal, amelyből nagyon nagy vállalkozás kerekedett a későbbiekben, ez volt a szappangyártás. Európa legtübb helyén körülbelül a 16. századtól, máshol a reneszánsz kor kezdetétől illatnyagokat vagy különböző parfümöket használtak az emberek a tisztálkodás kiváltására. Abban a tévhitben éltek az emberek, hogy kórokat kaphatnak el, mert a víz a bőrön át bejuttatja azt a szervezetbe. A tisztálkodás újból elterjedt és trandi lett, amikor a 19-20. század körül a manapság is használt csatornahálózatokat kialakították. Öntött vas kádakat kezdett el gyárta a Kohler gyár és az Általános Szaniter Gyártó Vállalat is. Persze ezek rendkívül kezdetlegesek voltak, főleg a formájukat tekintve, lóitatónak lehetett nézni, sem mint bármilyen kád terméknek, amelyeket manapság ismerünk és használunk, nem volt formatervezett, nem volt díszes lábazata. Mivel az emberek többsége azelőtt soha nem látott még kád termékeket, nem ismerte őket, így nem is igazán zavarta őket, hogy úgy nézett ki, mint egy lóitató, nem volt furcsa számukra.
 
Egyedülálló fürdőszoba viszont nem volt az I. világháborúig, addig csak a szalonokhoz vagy hálószobákhoz tartoztak hozzá. Az Amerikai Egyesült Államokban az I. világháború után bekövetkező nagy építkezési láz idején kezdtek kialakulni a mai is ismert modern fürdőszobák. Innen továbblépve az egész világra átterjedt a házon belül található egyedülálló fürdőszoba kiépítése, ezekben természetesen már megtalálható volt a zuhanyzó, a wc, a mosdó és a kád. Minden új építésű házban, lakásban megtalálható volt már az egyedülálló fürdőszoba, a 20. század végére, 1921-ben pedig ez még csak 1%-os aránnyal bírt. A kád fejlődése a 70-es években kezdődött el, a különböző méretű, formájú és stílusú kád megalkotására az akril anyag adott széleskörű lehetőséget, ez ekkoriban egy teljesen új anyagnak számított.
 
 

A kád típusairól

Manapság már bármilyen méretű és formájú kád megtalálható az üzletekben, a modern gyártási technológiának hála, így az ember fantáziájára van bízva, hogy milyen típust szeretne magának. A hagyomásnyosként nyilvántartott sima kád is bárhol kapható, ez az úgynevezett egyenes kád, a méretkínálat rendkívül bőséges, lehet 105 centiméteres is, amely az úgynevezett ülőkád, de lehet akár 2 méteres óriási kád is. A könyöklő egy olyan jellegzetessége a legtöbb kád terméknek, amelyet sokféle módon szoktak kialakítani, így változatossá téve a kád választékát. Fontos viszont megemlíteni, hogy ennek nincs funkciója, csak a külső esztétika miatt alakítják ki őket. Kétfajta típus létezik a második legelterjedtebb típusból, amely a sarokkád elnevezést kapta. Az asszimmetrikus kád típusának kevés helyre van szüksége, a belső tere viszont mégis nagy a remek formavilág miatt, a szimmetrikus kád verziót pedig leginkább a nagy méretű fürdőszobákban szokták alkalmazni. Nem mindig szokták alkalmazni a legtöbb akril anyagú kád termékhez kapható, saját anyagból legyártott előlapot. 
 
kád 4  kád 5
 
A szerelvényhez nagyon könnyen hozzá lehet férni, ugyanis az előlap legjobb tulajdonsága, hogy könnyen és rendkívül gyorsan el lehet távolítani. A későbbi problémák miatt nem árt egy szerelőnyílást kialakítani, ha a felfalazás mellett dönt a kedves megrendelő. Olyan egyedi ötletek is születtek már, amelynél a kád terméket a helyiség közepére helyezik el, hogy bármely irányból meg lehessen közelíteni, így ilyenkor téglából elkészített parapet fal által vagy a kád termékekhez elkészített állvány által juttatják el a vizet a kád részére. Ezekkel a technikákkal egy nagyon esztétikus kialakítás hozható létre, melyet bármely idegen személy megcsodálna. Fontos megelíteni, hogy az összes típusnak létezik egy retro változata, amely a klasszikus, szögletes, de mégis modern irányvonalat követi. Az esztétikai szépség viszont nem minden, noha az ember ezt hiszi, legalább ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a kád akkor is teljes körű kényelmet garantáljon, ha egy hosszabb távú fürdőzést kíván benne végrehajtani valaki.
 
 

A kád anyagáról néhány szó

Akril kád:
Az akril kád nagyon könnyen formálható termék, ez a legnagyobb előnye, ugyanakkor rendkívül különlees is, hőre lágyuló műanyagból készül. Éppen ezért mindenféle formában és méretben kapható az üzletekben. Az akril kád termékeket kétféle csoportba lehet besorolni, az egyik az ABS akril kád, a másik pedig a 100% szaniter akril kád. Az ABS akril kád akril kopófelülete néhány tized miliméter, ezt egy ABS műanyag réte követi, míg a 100% szaniter akril kádé 3-5 miliméter vastagságú. A kád formáját a mérnökök számítógépen tervezik meg egy programmal, hogy a kényelem teljesen biztos legyen. A gyártás során első sorban 200 fokra melegítenek egy akril anyagú lemezt, majd az öntőformára az akril lemezt ráhelyezik, a forma belső fala pedig több ezer pici lyukon át szívja magához az akril lemezt. Az akrilt viszont üvegszálas anyaggal szükséges megerősíteni, ugyanis az akril anyag egyedül nem képes az ember és a víz teljes súlyát megtartani. Egy robotkar által pedig a kád termékre felviszik a gyantát, amit az üvegszálakkal kevernek össze. A nagyon erős szilárdság annak köszönhető, hogy kémiai reakció jön létre az üvegszál és a gyanta között. Az extra szilárdságot egy farostlemez adja, amely a kád fenéklemezébe van laminálva. Az 5-10 év garanciának feltétele viszont, hogy a kád termékek saját lábszerkezettel készüljenek. Vannak természetesen olyan termékek, amelyeknél nincs szükség a kád lábának felszerelésére, de a gyakorlat ezzel ellentétben azt mutatja, mindenképpen szükséges lenne, ugyanis megkönnyíti a kád beépítését és stabilabb is lesz tőle a kád.
 
Lemezből készült kád:
Teljes mértékben környezetbarátok és újrahasznosíthhatók a lemezből készült kád termékek, ugyanis csak a természetben fellelhető anyagokból készítik el őket. Nagy mértékű szilárdsággal rendelkezik ez a kád, az alapanyaga a vas főbb ötvezete, az acél. Az acéllal kémiai reakcióba lép a megfelelő eljárás után a kád kopófelülete, a zománcréteg. Rendkívül jó vegyszer-, sav-, karc- és kopásálló réteget hoz létre a zománc a fém felületén, kívülről nézve erősen üvegszerű és fénylő. Mondhatjuk, hogy kétféle kád szokott készülni ebből a típusból, az egyiket a komolyabb és nagy cégek készítik, laborokban, 3,5 miliméteres vastagsággal, a másik pedig a silányabb minőségű, nem nagy gyártók által előállított kád, amelyek vastagsága éppen eléri a 1,5 milimétert. Ebből adódóan a vastagabb kád termékek ára is magasabb, mint az olcsó, gyenge minőségűé, viszont aki hosszú távra tervezi az új kád terméket megvásárolni, annak mindenképpen a magasabb árfekvésű az ajánlott. A lemezből készült kád típusáánál is erősen ajánlott a lábszerkezet felszerelése.
 
Műmárvány kád:
A műmárvány kád manapság az öreg kontinensen, Európában is egyre nagyobb térhódításnak örvend. A kerámiával ellentétben sokkal erősebb, ellenállóbb a felületük az öntött műagyantának köszönhetően. A kád teljesen egyedülálló lesz a 2-2,5 centiméteres anyagvastagság miatt, nem kell a továbbiakban pluszban megerősíteni. A kád formájának és méretének ötletét semmi nem gátolja, ugyanis rendkívül könnyen formálható az anyag. A felülete ennek is sérülhet természetesen, mint minden más kád terméknek, de ez minden további nélkül teljes mértékben javítható. Főleg egyedülálló kád esetében szokták használni, mivel nagy a súlya és a szilárdsága, körülbelül 100 kiló körüli súlya van egy 160-170 centiméteres kád terméknek.
 
kád 6 kád 7
 
 

Kád termékek kiegészítői

Le- és túlfolyó rendszer:
A kád nem tudna működni ezek nélkül, így a legfontosabb eleme. Általában a legelterjedtebb megoldás, hogy egy bovden által működteti az ember a leeresztőt, ezt nevezzük automata le- és túlfolyó rendszernek. Természetesen több féle színben is gyártható és kapható. A másik megoldás esetében egy leeresztő lenyomása okozza a víz távozását a kád termékből, ezt a különleges megoldást click-clack lefolyónak szokták hívni. A csatornáknak általában kellemetlen szaga szokott lenni, erre találták ki a kád termékekhez a bűzzáró szifont, ez általában minden készlet tartozéka. Esztétikailag a legjobb megoldás a kádtöltővel összerakott túlfolyó rendszer.
 
A kád lába:
Két dolog miatt is rendkívül fontos, az egyik, hogy a beépítést könnyebbé teszi, a másik, hogy a kád stabilitását ez garantálja. A kád mérete alapján 4-8 darab tartólábat szoktak felszerelni, a lábszerkezet pedig általában két sínből szokott állni. A menetes szár miatt miliméterre pontosan be lehet állítani a műanyagból készült talpak magasságát.
 
A kád kapaszkodója:
A kád termékbe való ki- és beszállás egyik legfontosabb segédeszköze, amely nem mellesleg esztétikailag is egy rendkívül díszes kiegészítőként jelenik meg. A kád hátsó falának irányából szükséges felszerelni, még a kád végleges beszerelése előtt. Ezzel szemben olyan kád is létezik amelybe már be van építve gyárilag a kapaszkodó. A szín- és formavilág széles tárháza áll rendelkezésére a vásárlónak.
 
A kád fejpárnája:
A kád fejpárnája a kád terméket használó kényelme miatt fontos kiegészítő. Általában egyszerűen lehet tisztítani a kád terméket tőle, ugyanis egy tapadókorong által lehet rögzíteni a kád pereméhez.
 
kád 8 kád 9 Kád 10
 

A kád terméket töltő csaptelep

A kád terméket töltő csaptelep legnélkülözhetetlenebb és legfontosabb eleme a kád terméknek. Lehetnek összetett rendszerek, melyek több összetevőből állnak, vagy lehet akár hagyományos fali verzió is. Sokan attól tartanak, hogy a már fent levő csaptelep helyére nem fog felférni az új, viszont az összes fali kád csaptelepe általános szabvány szerint 150 miliméteres (+-20 miliméter) kötéstávolással van ellátva. Az általános fali csaptelep 15-17 centiméteres kifolyóval van ellátva a faltól számítva, de vannak más féle változatok is. A csaptelep és a kád kiválasztásakor nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a víz a kád termékbe bele tudjon folyni a csaptelepből. Nagyon esztétikus külsőt tudnak adni a kádperemre felszerelhető csaptelepek. Ezzel viszont annyi a probléma, hogy az általános helyigénynél jóval nagyobb van neki, így nem lehet minden típusú kád esetén felszerelni.
 
Kád 11
 
Ha probléma merül fel, a javítás nehézkes lesz, ha nem megfelelő megbízhatóságú és minőségű csaptelepet választunk. A másik csoport lehet még a falsík alatti szerelési rendszer, itt egy falon belül elhelyezkedő és egy kívül látszó részből áll össze a kezelőegység, amely külön van tőle. Erre rá van kötve a kádbefolyóval összeszerelt túl- és lefolyó rendszere vagy a kádkifolyó. A kádbefolyót lehet irányítani egy funkciós, egyszerű színkészlettel, de lehet olyan látszó rész is, amely zuhanyváltóval van ellátva és kézi zuhannyal, valamint kádtöltővel. A szabadon álló kádat töltő csaptelep a lehető legdrágább, ugyanakkor a legesztétikusabb típus lehet. A víz egy állvány által jut el a kád termékbe, a vízkiállást a padló belső részében kell elkészíteni.
 

Több száz egyedi fürdőkád, minden stílusban!

Több száz egyedi fürdőkád, minden stílusban! Az ideális fürdőkád nem csak tisztálkodásra alkalmas, hanem pihentető relaxációra is, így igen sokan választják ezt a megoldást otthonukba. Napjainkban egyre nagyobb kínálattal találkozunk e téren, így biztos, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő fürdőkádat!

 

Ehhez szaniter áruházunk termékkínálata is segítséget nyújt, hiszen több száz egyedi fürdőkád közül válogathatnak ügyfeleink! Kádkínálatunk bővítésekor figyelembe vesszük a vásárlók igényeit, a jellemző lakberendezési stílusokat, aktuális trendeket, így valóban változatos termékekkel várjuk érdeklődőinket!

 

Vannak olyan vásárlók, akik a klasszikus stílust kedvelik, az ő számukra elsősorban az elegáns, ívelt fürdőkádakat ajánljuk, a modern stílus rajongóinak pedig a határozott vonalú, egyszerű kialakítású termékeink között érdemes szétnézni.

 

Számunkra a legnagyobb szakmai siker, ha vásárlói körünk folyamatosan bővül, és visszatérő vevőket is köszönthetünk az ügyfelek között, emellett jövőbeli célunk, hogy a fürdőkád kínálatot folyamatosan bővítsük, a lakberendezési trendeket figyelembe véve. Nézzen körül szaniter áruházunk kínálatában, melyben garantáltan Ön is megtalálja kedvencét!

 
 
 

A legjobb árakért vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefon: 06-1/555-14-90
E-mail: axo@axosaniter.hu

Vagy használja
Árajánlatkérő adatlapunkat